με υδραυλικά δισκόφρενα

Τι πρέπει να ξέρετε -

Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε υποψήφιος αγοραστής trailer.

Κάποιοι πωλητές ισχυρίζονται ότι το trailer που προσφέρουν  έχει έγκριση τύπου σύμφωνα με τη οδηγία 46/2007.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ποιές είναι οι βασικές κατασκευαστικές απαιτήσεις της οδηγίας.

Σύστημα φωτισμού.

Κάθε trailer στον οπίσθιο πρόβολο, (πίσω) επιβάλλεται να έχει οπίσθια προφύλαξη (τη γνωστή μπάρα φώτων ). Πάνω ο προφυλακτήρας φέρει τους φανούς οπτικής σήμανσης, τα τρίγωνα αντανακλαστικά, τη θέση του αριθμού κυκλοφορίας του trailer καθώς και φανούς για το φωτισμό της. Επιπλέον  κάθε trailer επιβάλλεται να φέρει φανό ομίχλης. Αν το ρυμουλκούμενο έχει ολικό μήκος 6 μέτρα και πάνω επιβάλλεται να έχει επιπλέον, δύο φανούς για την όπισθεν. Αν έχει ολικό πλάτος (μαζί με τα φτερά των τροχών) πάνω από 1,60 μέτρα (δηλαδή όλα), επιβάλλεται να φέρει λευκούς φανούς με κατεύθυνση εμπρός και αν έχει πάνω από 2.10 μέτρα πλάτος, επιβάλλεται να φέρει πλευρικούς κόκκινους φανούς με κατεύθυνση πίσω και λευκούς εμπρός.  Πλευρικά κάθε trailer ολικού μήκους 6 μέτρων και πάνω, επιβάλλεται να φέρει κίτρινους ενεργούς φανούς μαζί με αντανακλαστικά, ο πρώτος φανός πρέπει να είναι τοποθετημένος στα 3 μέτρα από μπροστά, μετρώντας από τη κεφαλή ζευξης (χούφτα) , ο τελευταίος μέχρι ένα μέτρο από τον οπίσθιο πρόβολο. Ανάμεσα επιβάλλεται να έχει κίτρινους φανούς και αντανακλαστικά, ανά τρία μέτρα όταν βέβαια το trailer έχει μεγάλο μήκος.  Όταν το ρυμουλκούμενο φέρει φανούς όπισθεν, πρέπει ο ρευματολήπτης ( φίς ) του trailer να έχει 13 πόλους και όχι 7. Η θέση τοποθέτησης των παραπάνω, καθώς και οι ηλεκτρικές συνδέσεις ορίζονται από την Ευρωπαική οδηγία. Σημαντικό είναι ο κινητήρας του σκάφους, να μη προεξέχει από την οπίσθια προφύλαξη με το σύστημα φωτισμού (μπάρα με φώτα).

Σύστημα πέδησης.

Κάθε trailer με μικτό βάρος πάνω από 750 κιλά (σκάφος και trailer μαζί), επιβάλλεται να έχει σύστημα πέδησης (φρένα). Το σύστημα πρέπει να είναι πιστοποιημένο από το κατασκευαστή του, σύμφωνα με τη Ευρωπαική οδηγία. Τα διαξονικά επιβάλλεται να έχουν φρένα σε όλους τους τροχούς (και στους δύο άξονες). Το σύστημα πέδησης πορείας μπορεί να είναι μηχανικό ή υδραυλικό, αλλά το σύστημα πέδησης για τη στάθμευση, επιβάλλεται να είναι μηχανικό.

H emiliostrailers διαθέτει, τα μοναδικά πιστοποιημένα υδραυλικά ανοξείδωτα αεριζόμενα δισκόφρενα με 5 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας .Φρένα τα οποία δε σταματάνε να λειτουργούν, από την επαφή τους με το θαλασσινό νερό.   

Επιπλέον κάθε trailer εκτός από τα πιστοποιημένα από την Ε.Ε φτερά που καλύπτουν τους τροχούς, επιβάλλεται να φέρει και πιστοποιημένους λασπωτήρες. Ο τύπος των λασπωτήρων ορίζονται από την Ευρωπαική οδηγία. Κάποια μεταλλικά τμήματα που αποτελούν το σασί του trailer , όπως ο ρυμός (τιμόνι ) για τη ρυμούλκηση ,επιβάλλεται να έχουν ειδικές εγκρίσεις τύπου από την Ε.Ε όπου πιστοποιείται η αντοχή τους.

Μπορεί να φαίνονται πολλά όλα τα παραπάνω, αλλά είναι οι βασικές απαιτήσεις της ευρωπαικής οδηγίας που ήδη έχουν όλα τα trailers που κατασκευάζονται και κυκλοφορούν στις χώρες της Ε.Ε. Κάθε trailer καινούργιας κατασκευής που δεν διαθέτει τον προβλεπόμενο εξοπλισμό, δεν ανταποκρίνεται τυπικά και ουσιαστικά στις απαιτήσεις της οδηγίας, η οποία έχει υποχρεωτική εφαρμογή με νόμο στην Ελλάδα, από τις 29/10/2012 με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό όσον αφορά την ασφαλή κυκλοφορία του στο δρόμο,τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ αλλά και τις προυποθέσεις για κάλυψη ατυχημάτων από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Με άλλα λόγια, δεν είναι νόμιμο.

Τα ρυμουλκούμενα που μεταφέρουν σκάφη άνω των 5 μέτρων πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν φρένα. Ελέγξτε άν το βάρος που αναγράφεται στη άδεια ρυμούλκησης σας, ανταποκρίνεται με τη πραγματικότητα. Δηλαδή το σκάφος μαζί με το trailer, δεν είναι πιό βαρύ από αυτό που γράφει η άδεια σας.

 

Σε κάθε περίπτωση πρίν την αγορά, καλό είναι να ζητήσετε από το πωλητή το σχέδιο, που έχει καταθέσει ο κατασκευαστής για την έκδοση της έγκρισης τύπου που έχει πάρει, ώστε να διαπιστώσετε ότι αυτό που θα αγοράσετε, έχει τον ίδιο εξοπλισμό (σύστημα πέδησης και σύστημα φωτισμού), σύμφωνα με την έγκριση τύπου και δεν θα αγοράσετε κάτι που στη πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές, άρα δεν είναι νόμιμο. Όσα emiliostrailers έχουν ευρωπαική έγκριση τύπου, φέρουν το πιό πάνω εξοπλισμό, είναι τυπικά και ουσιαστικά κατασκευασμένα σύμφωνα με τη ευρωπαική οδηγία. Ο κάτοχος ενός νέου emilios trailers πρέπει να είναι σίγουρος ότι έχει αγοράσει ένα ρυμουλκούμενο ασφαλές και νόμιμο για τη κυκλοφορία του, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ε.Ε.