με υδραυλικά δισκόφρενα

Χρήσιμες πληροφορίες -

Ποιά κατηγορία άδειας οδήγησης πρέπει να έχετε για να ρυμουλκήσετε

Όταν το Μ.Ε.Β του αυτοκινήτου σας και το μικτό βάρος του trailer σας αθροιστικά είναι μέχρι τα 3500κιλά, απαιτείται να έχετε άδεια οδήγησης Β κατηγορίας.

Όταν το Μ.Ε.Β του αυτοκινήτου σας και το μικτό βάρος του trailer σας αθροιστικά είναι μέχρι τα 4250 κιλά, αλλά δεν τα υπερβαίνουν , τότε απαιτείται να έχετε άδεια οδήγησης κατηγορίας Β96.

Όταν το Μ.Ε.Β του αυτοκινήτου σας και το μικτό βάρος του trailer σας αθροιστικά, υπερβαίνουν τα 4250 κιλά, απαιτείται να έχετε άδεια οδήγησης κατηγορίας Ε Β.

Το Μ.Ε.Β είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του αυτοκινήτου σας, που είναι το απόβαρο του, με το φορτίο του (επιβάτες, αποσκευές, καύσιμα).Το Μ.Ε.Β του αυτοκινήτου σας, θα το βρείτε στα στοιχεία της έγκρισης τύπου, τα οποία θα πάρετε από την αντιπροσωπεία.

Το μικτό βάρος του trailer, είναι το απόβαρο του, μαζί με το σκάφος .Το μικτό βάρος, αναγράφεται στην έγκριση τύπου του trailer. 

Για να πάρετε άδεια οδήγησης κατηγορίας Β96, θα πρέπει να παρακολουθήσετε σεμινάρια οδήγησης σε κάποια σχολή οδηγών. Δεν απαιτούνται εξετάσεις.

Για να πάρετε άδεια οδήγησης κατηγορίας B E , θα πρέπει να κάνετε μαθήματα οδήγησης σε σχολή οδηγών για να δώσετε εξετάσεις, μόνο στην οδήγηση.

Πρακτικά τα πιό πάνω σημαίνουν, ότι τα σκάφη με μήκος μέχρι 5 μέτρων και μικτού βάρους μέχρι 750 κιλών, μπορούν να ρυμουλκηθούν με άδεια οδήγησης Β κατηγορίας. 

Τα επαγγελματικά αυτοκίνητα (pick up), αν μεταφέρουν σκάφη για το επάγγελμα τους, θα πρέπει να έχουν εγκατεστημένο ταχογράφο.

Ελέγξτε αν το μοντέλο trailer που θέλετε να αγοράσετε διαθέτει 13πολικό φίς σύνδεσης φωτισμού με το αυτοκίνητο. Σ' αυτή τη περίπτωση θα πρέπει το αυτοκίνητο σας, να διαθέτει 13πολικό φις για να μπορέσετε να το συνδέσετε ώστε να το ρυμουλκήσετε.